WANITA PATUT TAHU 6 JENIS WARNA DARAH HAID

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

6 Warna Darah Haid Yang Sebenarnya Mempunyai Maksud Di Sebalik Kesihatan Anda

Setiap bulan, apa yang selalu wanita akan tertunggu-tunggu? Sudah semestinya kitaran haid untuk sampai betul tak? Kalau haid tak sampai pada masa yang sepatutnya, risau juga dibuatnya. Tetapi, tahukah anda bahawa warna darah haid kita mempunyai maksud yang tersendiri? Rupa-rupanya, setiap warna yang berbeza menerangkan apa yang kurang dan apa yang terlebih dalam badan kita.

http://24indianews.com/

Nak tahu apa maksud disebalik warna darah haid kita? Jom kita tengok 6 warna yang berbeza ini.

1. KALAU WARNA ALA-ALA MERAH JAMBU

http://www.inquisitr.com/

Jika warna darah ke arah merah jambu atau ‘pinkish’, ini bermakna anda mengalami tahap estrogen yang rendah. Kajian menunjukkan bahawa jika anda mempunyai tahap estrogen yang rendah, ini bermakna anda terlebih bersenam. Bila terlebih bersenam, ia akan menjejaskan peredaran haid anda. Jangan ambil mudah kerana, tahap estrogen yang rendah boleh menyebabkan anda mengalami osteoporosis jika tidak dirawat dengan segera. Jadi, selepas ini kalau agak-agak nak dekat dengan ‘period’ tu, kurangkan aktiviti bersenam ya!

2. KALAU WARNA CAIR

dk.pinterest.com

dk.pinterest.com

Warna darah haid yang cair ini bermaksud bahawa anda kekurangan nutrisi. Kajian dari Mount Sinai School of Medicine di New York mengatakan bahawa jika darah haid adalah cair dan seperti cecair, ini bermakna anda telah tergolong dalam kalangan orang yang boleh mendapat penyakit anemia. Tambah pula jika semakin hari semakin cair darah haid tersebut. Oleh itu, kalau keadaan berlarutan, anda dinasihatkan untuk berjumpa dengan doktor untuk rawatan lanjut.

3. KALAU WARNA COKLAT GELAP

www.shutterstock.com

www.shutterstock.com

Kurang membuang air kecil adalah salah satu penyebab kenapa darah haid berwarna coklat gelap. Ini kerana, darah yang berlebihan akan lebih lama tersimpan dan tidak melalui proses pembuangan air kecil. Jangan risau, situasi ini adalah normal. Kitaran dan warna haid bagi setiap wanita itu adalah berlainan. Jika anda dapati darah haid berwarna coklat gelap, ketahuilah bahawa ini adalah proses biasa pada awal haid dan hujung kitaran haid.

4. KALAU WARNA MERAH GELAP

www.shutterstock.com

www.shutterstock.com

Warna merah gelap dan tekstur ala-ala jem strawberi adalah salah satu warna darah haid yang akan dialami oleh wanita. Ini bermaksud bahawa anda mempunyai tahap progesterone yang rendah dan tahap estrogen yang tinggi. Jika ketulan darah agak besar dari kebiasaan, ini bermakna anda mengalami ketidakseimbangan hormon yang tinggi. Jadi, disarankan untuk anda mengurangkan kadar pengambilan produk tenusu, kacang dan makanan manis untuk tengok perbezaannya. Jaga-jaga, jangan sampai berlakunya ‘uterine fabroids’.

5. KALAU CAMPURAN MERAH DAN KELABU

www.shutterstock.com

www.shutterstock.com

Jaga-jaga, jika anda mempunyai darah haid yang berwarna merah bercampur kelabu, anda perlu mendapatkan rawatan doktor dengan cepat. Ini kerana, kemungkinan besar anda telah terjebak dengan apa yang dipanggil STD iaitu ‘sexually transmitted infection’. Ini bermaksud anda boleh berjangkit dengan kuman tanpa disedari dan begitu juga pasangan anda. Jangan berlengah lagi, cepat-cepat dapatkan rawatan doktor.

6. KALAU WARNA MERAH TERANG

http://www.dunebeads.com/

Ini adalah warna yang diidamkan oleh semua wanita! Jika darah haid anda berwarna merah terang dan kelihatan seperti jus buah ceri, ini bermakna anda mempunyai tahap kesihatan dan kitaran haid yang normal. Memang setiap wanita mungkin akan mempunyai pengalaman haid yang berbeza tetapi jika anda mempunyai darah haid sebegini secara konsisten, ini bermakna anda mengalami tahap hormon yang normal.

Jangan lupa ‘check’ lepas ni!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Replay

Leave a Comment