Tips Penjagaan Muka Yang Semua Wanita Wajib Tahu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Setiap wanita mengidamkan wajah yang cantik, bersih, cerah, flawless, berseri tanpa sebarang cela. Namun tak semua mampu untuk membeli produk kecantikan yang mahal seperti artis-artis dan selebriti.

Yang sebenarnya, nak cantik tak semestinya kena pakai produk yang mahal. Resepinya ialah kerajinan. Anda amalkan tips penjagaan muka yang bakal kami kongsikan, dalam masa 14 hari anda pasti nampak perbezaannya.

Cuci muka sekurang-kurangnya 2 kali sehari

Mencuci muka adalah wajib sekiranya anda inginkan kulit muka yang cantik. Walau pun dihujung minggu anda cuma melepak di rumah, malas nak mandi dari pagi bawa ke malam, pastikan anda tetap mencuci muka. Mencuci muka yang kami maksudkan ialah mencuci dengan bersih menggunakan sabun pencuci muka. Bukannya cuci muka ala kadar, sekadar basuh dengan air macam P. Ramlee.

Cuci muka dengan air suam, diikuti air sejuk

Untuk mendapatkan kulit  yang cantik, basuh muka dengan air suam. Tujuannya untuk membuka pori-pori supaya kotoran yang melakat di dalam liang pori dapat dibersihkan semasa kita mencuci muka. Selepas selesai mencuci muka, semua buih dari pencuci muka sudah dibersihkan, bilas dengan air sejuk.

Tujuan membilas dengan air sejuk ialah untuk menutup semula pori-pori yang terbuka.

Penyegar atau toner

elepas anda mencuci muka dengan bersih, dan dibilas dengan air sejuk, keringkan wajah dan jangan lupa untuk memakai toner atau penyegar. Fungsi utama toner ialah untuk menutup liang pori yang masih terbuka. Kenapa penting untuk kita pastikan liang pori tidak terbuka?

Liang pori yang terbuka akan menjadi perangkap habuk, debu, minyak, dan semua kotoran yang berada di udara. Segala jenis bendasing yang terperangkap dalam liang pori akan menyebabkan masalah kulit seperti blackhead, whitehead, dan jerawat.

Selain menutup liang pori, toner juga berfungsi untuk menghilangkan saki-baki kotoran yang masih tertinggal diwajah, terutamnya jika anda jenis wanita yang bermakeup.

Sekarang  anda dah faham betapa pentingnya toner dalam rutin kecantikan harian untuk mendapatkan kulit yang cantik dan berseri.

8 gelas Air kosong

Nak cantik? Pastikan anda minum sekurang-kurangnya 8 gelas air kosong setiap hari.Pengambilan air kosong yang secukupnya akan memastikan kulit muka sentiasa segar dan tidak kering. Ingat tau, kulit kering akan lebih cepat berkedut.

Tidur yang mencukupi

Perasan tak? Kalau anda kurang tidur, muka akan menjadi sembab, hilang seri, kusam, dan tak bermaya. Beauty sleep sememangnya sangat penting jika anda inginkan kulit muka yang cantik, berseri, dan sihat.

Pelindung UV

Tak kira sama ada anda sentiasa berada di dalam bangunan atau banyak menghabiskan masa di luar, pelindung uv adalah wajib untuk anda. Kita semua sedia maklum bahawa lapisan ozon kita semakin menipis dan tidak lagi mampu untuk menapis sinaran UV yang boleh merosakkan kulit.

MIRACLE EE FOUNDATION, ternyata dapat melindungi wajah dari sinar UV, dengan SPF 50 PA+++.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Replay

Leave a Comment