TIPS MERAWAT KEKEJANGAN OTOT & JANGAN BIARKAN KEKEJANGAN OTOT MENGGANGU KEHIDUPAN ANDA

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Kekejangan otot adalah keadaan di mana berlakunya pengecutan otot yang tidak terkawal secara tiba-tiba tanpa menunjukkan tanda-tanda untuk relaks. Lazimnya, apabila berlaku kekejangan otot, otot akan terasa ketat dan mengalami kesakitan. Kekejangan otot juga boleh berlaku pada tapak kaki, tangan, lengan, abdomen dan di bahagian tulang rusuk.Walaupun penyebab sebenar kekejangan otot belum diketahui (idiopatik), sebahagian penyelidik percaya aktiviti regangan yang tidak mencukupi dan keletihan otot boleh mendorong kepada ketidaknormalan dalam mekanisma yang mengawal pengecutan otot. 

Faktor-faktor lain yang boleh menyebabkan kekejangan otot termasuklah melakukan senaman atau bekerja dalam suasana panas melampau, dehidrasi, dan kekurangan garam dan mineral (elektrolit).

1. Aktiviti regangan tidak mencukupi dan keletihan otot:


Otot adalah suatu ikatan fiber yang mempunyai kelebihan untuk mengecut dan mengembang bagi menghasilkan pergerakan. Aktiviti regangan berfungsi untuk memanjangkan fiber pada otot sekaligus menjadikan otot lebih efesien dalam menjalankan mekanisma pengecutan dan pengembangan ketika senaman dilakukan. Apabila jarang melakukan senaman, otot akan mudah mengalami keletihan. 

Keletihan pada otot akan mengubah aktiviti refleks saraf. Otot akan bekerja dengan lebih keras, menyebabkan kurang oksigen dapat disalurkan pada otot. Hal ini mengakibatkan otot mengalami kekejangan apabila bahan-bahan buangan berkumpul pada otot. Apabila serangan kejang otot bermula, saraf tunjang akan merangsang otot untuk mengecut secara berterusan.

2. Haba, dehidrasi dan kekurangan mineral:

Kekejangan otot juga kerap terjadi ketika kita melakukan aktiviti fizikal dalam cuaca panas. Cuaca panas menyebabkan badan kita berpeluh. Peluh secara amnya mengandungi garam dan mineral seperti kalium, magnesium dan juga kalsium. 

Pengeluaran peluh yang berlebihan mendorong kepada kekurangan nutrien dan mineral dalam badan sekaligus menyebabkan berlakunya kekejangan.

RAWATAN UNTUK KEKEJANGAN OTOT KETIKA DI RUMAH 

Masalah kekejangan otot kebiasaannya tidak memerlukan pesakit untuk berjumpa dengan doktor.
Antara perkara yang boleh dilakukan apabila menangani masalah kekejangan otot adalah:
.
1⃣ Berhenti melakukan apa sahaja kerja atau aktiviti yang menyebabkan berlakunya kejang otot
2⃣ Lakukan regangan dan urutan dengan berhati-hati terhadap otot yang terlibat. Posisi regangan hendaklah dikekalkan sehingga otot pulih sepenuhnya daripada kekejangan.
3⃣ Berikan rawatan haba sekiranya otot terasa ketat, atau letakkan ais pada otot yang sakit.
.
Pencegahan:
Untuk mengelakkan kekejangan berulang, berusahalah untuk meningkatkan kecergasan diri. Latih diri untuk sentiasa melakukan regangan sebelum dan selepas melakukan sebarang aktiviti fizikal lebih-lebih lagi bagi otot yang sering mengalami kekejangan.
.
Aktiviti memanaskan badan:
Lakukan aktiviti memanaskan badan sebelum melakukan regangan. Antara contoh terbaik aktiviti memanaskan badan adalah berlari setempat atau berjalan selama beberapa minit.
.

Senaman regangan dapat membantu mengurangkan masalah kekejangan otot yang anda alami. Berikut adalah cara untuk melakukan senaman regangan bagi otto kaki.

.
✅ Regangan otot betis:
1) Berdiri menghadap dinding, dorongkan satu kaki kehadapan berbanding sebelahnya.
2) Luruskan kaki yang dibelakang dengan memastikan tumit kaki betul-betul mencecah permukaan lantai.
3) Bengkokkan kaki hadapan. Gunakan tangan dan lekapkan pada dinding untuk menahan diri.
4) Kekal dalam posisi tersebut selama 30 saat dan ulang sebanyak 3 kali.
.

✅ Regangan otot peha (hamstring):
1) Duduk dengan melunjurkan kedua-dua kaki ke hadapan.
2) Pastikan tapak kaki dalam keaadan neutral atau tegak
3) Perlahan-lahan luncurkan tangan ke arah kaki
4) Kekal dalam posisi tersebut selama 30 saat dan ulang sebanyak 3 kali.
.

✅ Regangan otot peha (quadriceps):
Berdiri dan sokong diri dengan memegang kerusi atau dinding
Bengkokkan satu lutut ke belakang sehingga tumit bertemu dengan punggung
Gunakan tangan untuk menarik kaki atas lebih rapat ke arah punggung
Kekal dalam posisi tersebut selama 30 saat.
.

.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Replay

Leave a Comment