TIPS ATASI MASALAH KELIMUMUR DI KEPALA

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Walaupun ia biasa berlaku kepada ramai orang, tetapi tidak banyak yang tahu cara hilangkan kelemumur yang tidak bergantung kepada produk-produk yang mahal tetapi tidak jelas kesannya.

Punca Kelemumur

Kelemumur adalah kulit kepala yang mati dan kering terkupas. Ini biasa berlaku kepada ramai orang. Tetapi kelemumur untuk sesetengah orang membuatkan seseorang tidak yakin kerana terdapat sel-sel kulit mati seperti salji yang terus jatuh dan menyebabkan pakaian kotor.

Ada yang cuba mengatasi kelemumur dengan menggunakan produk syampu anti kelemumur khas. Bukan hilang, tetapi malahan menjadi lebih teruk, ada yang telah hilang tetapi kembali lagi.

Punca kelemumur berbeza-beza, dari kulit kepala kering hingga produk syampu yang tidak sesuai dengan keadaan kulit kepala. Maklumat lanjut punca kelemumur di bawah ini.

Jarang menggunakan syampu

Jarang menggunakan syampu atau mencuci rambut tentu akan menjadikan kulit kepala yang mati dan kering dan menyebabkan kelemumur.

Terlalu kerap menggunakan syampu

Terlalu kerap mencuci rambut akan membuat rambut tidak mempunyai masa untuk membuat menghasilkan minyak rambut semulajadi agar kulit kepala tidak kering dan berkelemumur.

Kulit kering

Ini adalah penyebab kelemumur yang paling biasa. Kulit kering bukan sahaja boleh berlaku pada kulit kepala saja, tetapi boleh berlaku pada kulit tangan dan kaki.

Produk syampu dan perapi yang tidak sesuai dengan kulit kepala

Memilih produk syampu dan perapi yang betul untuk kulit kepala juga termasuk dalam faktor penting untuk mencegah kulit kepala daripada kelemumur.

Jangkitan kulat Malassezia

Kulat Malassezia biasanya hidup di kulit kepala dan tiada kesan penting pada kulit kepala. Tetapi jika berlebihan, ini akan menyebabkan kulit kepala menjadi kelemumur.

Jika anda sudah cuba bermacam-macam syampu anti-kelemumur namun tidak juga merasakan hasilnya, tidak ada salahnya anda mencuba cara hilangkan kelemumur secara semulajadi.

Cara hilangkan kelemumur:

1. Lidah BuayaAloe vera diketahui mempunyai banyak manfaat dan sangat berguna. Kandungan dalam Aloe vera, antara lain; protein, lemak, karbohidrat, kalsium, fosforus, zat besi, vitamin A, B1, dan C. Tidak hanya untuk menghitamkan rambut, membuat rambut berkilau, mencegah keguguran rambut, menguatkan akar rambut, lidah buaya juga sangat ampuh digunakan sebagai cara hilangkan kelemumur secara semulajadi.

Bagaimana membuang kelemumur degil menggunakan bahan ini:

Haluskan isi lidah buaya secukupnya
Sapukan secara rata pada permukaan kulit kepala
Urus perlahan-lahan agar meresap ke kulit kepala anda
Biarkan selama 30 minit
Bilas dengan air sehingga bersih

2. Daun Soursop

Salah satu kandungan yang bermanfaat bagi kesihatan dalam daun soursop adalah Acetogenin yang merupakan kumpulan sebatian aktif yang mempunyai aktiviti sitotoksik (membunuh racun) di dalam tubuh dengan cara menghalang transport ATP (adenosina trifosfat) atau tenaga yang diperlukan sel kanser untuk berkembang. Acetogenin memasuki dan melekat pada reseptor dinding sel dan merosakkan ATP di dinding mitokondria. Tetapi bukan hanya untuk kesihatan sahaja, daun Soursop bermanfaat kepada manusia, tetapi secara ajaib sangat beracun kepada serangga atau parasit. Itulah sebabnya daun soursop boleh digunakan untuk menghalang dan membasmi kutu dan kelemumur.

Cara menghilangkan kelemumur degil menggunakan bahan ini ialah:

Sediakan beberapa daun soursop
Tumbuk sehingga lancar
Tambah sedikit air
Gunakan sebagai masker pada rambut
Sapukan secara merata
Biarkan selama 30 minit
Bilas dengan air sehingga bersih

3. Limau nipis

Limau nipis mengandungi vitamin C. Tidak hanya vitamin C saja, limau nipis juga mengandungi vitamin B1, B2, B3, B5, karbohidrat, serat, lemak, protein, kalsium, asid folik, zat besi, fofsor, magnesium , kalium, zink, dan gula. Belum lagi juga asid sitrik yang membuatkannya rasa masam. Vitamin C dalam limau nipis akan menggalakkan pertumbuhan akar rambut. Anda boleh menggunakan limau nipis untuk menebal rambut anda atau mengatasi kebotakan. Selain menebalkan rambut, penggunaan limau nipis pada kulit kepala juga boleh digunakan untuk membasmi kelemumur.

Cara menghilangkan kelemumur dengan limai nipis, iaitu:

Perah jus limau nipis
Campurkan jus limau dengan air yang mencukupi
Sapukan pada rambut
Biarkan seketika untuk merendam kulit kepala
Bilas dengan air bersih

4. Lemon

Bukan hanya limau nipis, anda juga boleh menggunakan lemon sebagai cara menghilangkan kelemumur dan rambut gugur secara semulajadi. Cara yang sama seperti menggunakan limau nipis pada kulit kepala.

5. Minyak Hazelnut 

Bukan sahaja digunakan sebagai minyak rambut, minyak hazelnut juga boleh digunakan sebagai cara hilangkan kelemumur secara semula jadi tanpa merosakkan rambut.

6. Minyak Zaitun

Bukan sahaja minyak hazelnut, minyak zaitun juga merupakan cara untuk menghapuskan kelemumur secara semula jadi, cepat, dan kekal.

Bagaimana:

Sapukan minyak zaitun pada kulit kepala secara merata
Urut ringan di kulit kepala supaya minyak zaitun meresap
Biarkan selama 30 minit
Bilas dengan air suam

7. Minyak Almond

Minyak seterusnya yang boleh digunakan sebagai cara untuk menghapuskan kelemumur secara semulajadi, cepat, dan kekal adalah minyak badam.

Bagaimana:

Sapukan minyak badam pada kulit kepala secara merata
Urut ringan pada kulit kepala untuk menghilangkan minyak badam
Biarkan selama 30 minit
Bilas dengan air suam

8. Cuka

Aneh bila denhar jika cuka boleh digunakan untuk menghilangkan kelemumur kerana cuka digunakan sebagai bahan makanan. Tenang sahaja, ini bukan satu penipuan. Anda boleh menggunakan cuka untuk menghapuskan kelemumur. Tetapi sudah tentu dengan berhati-hati, jangan gunakan terlalu banyak cuka.

Bagaimana untuk menghilangkan kelemumur menggunakan cuka:

Sediakan 1 sudu teh cuka
Sapukan secara rata pada kulit kepala
Biarkan beberapa saat
Bilas dengan air sehingga bersih
Untuk hasil maksimum, lakukan 2 kali seminggu

9. Baking soda

Perkara yang pelik tetapi adalah benar seterusnya adalah menggunakan baking soda untuk menghapuskan kelemumur secara semula jadi, cepat, dan kekal. Sama seperti cuka, jangan gunakan baking soda terlalu banyak dan terlalu kerap.

Bagaimana untuk menghilangkan kelemumur dengan cepat menggunakan bahan ini:

Sediakan 1/2 sudu teh baking soda
Larutkan air sehingga menebal
Sapukan secara rata pada kulit kepala
Biarkan beberapa saat
Bilas dengan air sehingga bersih

10. Bawang

Pernahkah anda menemui orang-orng tua yang memberikan tumbukan bawang merah yang disapukan kepada kepala bayi? Ini benar untuk rambut menjadi padat, tetapi bukan sahaja itu, anda boleh menggunakan bawang untuk menghapuskan kelemumur secara semula jadi.

Bagaimana untuk membuang kelemumur degil menggunakan bahan ini:

Sediakan bawang
Kupas kulit, kemudian bersihkan
Sapukan secara rata pada kulit kepala
Biarkan sebentar
Bilas dengan air bersih

11. Garam

Selain digunakan sebagai bahan di dapur. Garam juga boleh digunakan untuk menghilangkan kelemumur. Sifat scrub pada bahan ini dapat mengangkat kulit mati di kepala.

Cara hilangkan kelemumur dengan garam mudah:

Sediakan garam secukupnya
Gosok garam pada kulit kepala
Biarkan sebentar
Bilas kepala dengan air sehingga bersih

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Replay

Leave a Comment