Teknik Marketing Yang Simple Tapi Boleh Tarik Ramai Pelanggan

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

1. Komunikasi ringan dengan pelanggan


Bila kali terakhir anda mengirim nota “Terima Kasih” kepada pelanggan anda? Jika anda tidak pernah berbuat demikian, mulakan sekarang. Bagaimana perasaan pelanggan anda apabila mendapat nota “Terima Kasih” daripada anda? Sebagai contoh, sebuah perusahaan servis kereta selalu mengirim sms sehari setelah melakukan servis. Isi sms tersebut berbentuk ucapan terima kasih atas penggunaan perkhidmatan servis kereta mereka, dan memberi nombor talian khidmat pelanggan yang boleh dihubungi jika terdapat masalah selepas servis.

2. Hubungi pelanggan yang sudah lama membeli produk anda

Tindakan yang sederhana seringkali memberi hasil yang luar biasa. Dengan menghubungi pelanggan-pelanggan lama anda, yang biasanya tidak terlalu ramai, anda berpotensi mendapat rujukan (reference) yang boleh dihubungi.

3. Memberi peringatan kepada pelanggan

Saya sangat menghargai salah sebuah pengeluar kad kredit yang sering mengirim SMS yang berbunyi: ”Terima kasih atas pembayaran kad kredit anda bla bla bla …. Sebelum 16 Jun 2015. Jumlah yang perlu dibayar bulan ini adalah RM…. Gunakan kad kredit xxxx dan dapatkan mata setiap kali anda berbelanja.” Atau SMS seperti: “Kereta anda perlu dihantar untuk servis. Menurut rekod kami, anda telah menghantar kereta untuk diservis 4 bulan yang lepas. Kami menanti kedatangan anda.”

credit: usahawan .com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Replay

Leave a Comment