RAMAI ORANG TAK TAHU MINYAK SAPI UNTUK KULIT DAN RAMBUT

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Pelbagai khasiat terkandung dalam minyak sapi dimana ia sesuai untuk menangani masalah kulit dan rambut.

MINYAK sapi terhasil daripada kandungan lemak sihat yang boleh membantu setiap individu memanjakan diri.

Bahan penyedap makanan ini telah lama menjadi sebahagian hidup, budaya dan hidangan pelbagai masyarakat.

Tahukah anda minyak sapi mampu membantu menyihatkan kulit dan juga rambut anda.

Minyak sapi diperbuat daripada mentega tanpa garam yang direneh sehingga kesemua air telah habis dididih dan protein mendap. Kemudian, cecair lemak susu disenduk perlahan-lahan tanpa mengganggu mendakan susu. Minyak sapi mampu bertahan lama dalam simpanan walaupun tidak diletakkan di dalam peti sejuk. Namun, ia perlu diletakkan dalam simpanan yang kedap udara bagi mengelakkan  pengoksidaan dan dikekalkan kelembapannya.

Minyak sapi dipercayai bermula dibuat di India, yang digunakan sebagai bahan tambahan makanan atau bahan perisa makanan untuk masakan orang India dan juga orang Mesir.

Kandungan asid lemak dalam minyak sapi membolehkan minyak sapi menyerap dan menghidrat pelbagai jenis kulit, sekali gus ia penyelesaian masalah penuaan yang semulajadi.

Selain baik untuk kulit, ia juga baik untuk penjagaan rambut. Jika seseorang itu berhadapan masalah rambut rosak, kering dan kerinting minyak sapi adalah jawapannya.

Malahan, kombinasi titisan minyak sapi dan minyak zaitun atau minyak kelapa dapat menghasilkan sesuatu yang begitu berkesan untuk menangani masalah rambut.

Masalah kulit

Jika anda kerap menggunakan minyak sapi dalam kehidupan harian anda, ia dapat melembapkan kulit didalam dan menjadikan muka anda lebih glowing. Perlu diingat juga , apa yang anda makan akan memberi kesan pada diri anda. Pada masa sama ia akan memberi khasiat kepada rambut supaya ia lebih bersinar, lembut dan sihat. Bahan antioksidan dalam minyak sapi juga dapat membantu memperbaiki sistem imunisasi.

Bibir gelap dan pecah

Titis minyak sapi pada jari anda dan sapu pada bibir. Biarkan semalaman. Keesokannya anda dapat merasakan perbezaannya apabila bibir lebih lembut dan empuk.

Lingkaran gelap

Gantikan krim bawah mata dan serum dengan minyak sapi. Ia lebih murah dan tentu selain lebih berkesan. Sapukan minyak sapu pada kelopak mata dan bawah mata setiap malam sebelum tidur. Bilas keesokan paginya dengan air biasa.

Wajah dan bibir akan lebih glowing serta lembut dengan pes campuran minyak sapi.

Kulit kusam

Pulihkan kulit kusam pada muka anda dengan menggunakan minyak sapi. Caranya mudah sahaja, campurkan minyak sapi dengan susu mentah dan tepung kacang untuk menjadikan pes pekat. Sapukan pes ke muka dan leher dan biarkan selama kira-kira 20 minit sebelum bilas menggunakan air sejuk.

Kulit kering

Panaskan minyak sapi hingga agak suam-suam kuku dan ratakan pada badan anda sebelum mandi untuk mendapatkan kulit yang lebih lembut dan licin. Jika muka anda kering, apa kata campurkan minyak sapi dengan air sebelum urut sekitar wajah anda. Bilas selepas 15 minit untuk mendapatkan kulit lembut.

Hidratkan rambut

Kurangnya kelembapan antara faktor utama rambut kelihatan kusam, kering dan rosak. Oleh itu, minyak sapi yang kaya dengan asid lemak dapat membantu menangani masalah kulit kepala dan folikel apabila bersifat menghidratkan rambut dan memastikan ia kekal sihat.

image: https://www.mstar.com.my/xpose/mode/2019/11/20/~/media/dc0b6cf0ed8b41c684d13988b86c0ffb.ashx?la=en&h=506&w=759

                                                         Rambut akan lebih lembut, bersinar jika kerap menggunakan minyak sapi.

Perbaiki tekstur rambut

Menyapu minyak sapi pada rambut dan kulit kepala dapat memperbaiki tekstur serta menjadikan rambut anda lebih lembut dan bersinar. Caranya dengan memanaskan sesudu minyak sapi hingga cair dan kemudian ratakan pada kulit kepala dan rambut. Biarkan untuk beberapa jam sebelum dicuci dengan syampu.

Tangani rambut kerinting

Minyak sapi mengandungi tekstur berminyak yang berkesan untuk memperbaiki tekstur rambut secara drastik. Bukan sahaja ia dapat mengurangkan rambut kerinting, malahan ia dapat melicinkan rambut panjang anda. Bahan ini juga dapat menyinarkan dan menjadikan rambut lebih ikal. Caranya dengan mencairkan minyak sapi dan ratakan ketika ia masih panas. Biarkan selama 30 minit sebelum dicuci menggunakan air panas dan syampu yang sederhana kuat.

Masalah hujung rambut terbelah

Salah satu sebab hujung rambut terbelah kerana ia kurang berkhasiat. Kaya dengan vitamin A, D, K2, E dan anti oksidan membuatkan minyak sapi berguna untuk masalah ini. Panaskan minyak sapi dan sapukan pada rambut hingga ke hujungnya. Selepas kira-kira sejam, bilas dengan syampu sederhana dan air sejuk.


Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Replay

Leave a Comment