KESAN HORMON TIDAK SEIMBANG PADA WANITA

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Hormon tidak seimbang pada wanita merupakan satu perkara yang sering kita abaikan. Sebenarnya kesannya mampu menyebabkan beberapa penyakit serius. Keseimbangan hormon amat penting agar kita kekal sihat, aktif, cergas dan penuh tenaga. Mari kita ketahui apakah tanda-tanda dan simptom hormon tidak seimbang.

KELETIHAN


Kekurangan atau terlebihan hormon adrenaline boleh menyebabkan tubuh badan terasa letih.
Adrenaline adalah sejenis hormon yang dihasilkan apabila kita mengalami stress tinggi atau pada keadaan yang mengujakan. Hormon inilah yang menyebabkan degupan jantung lebih laju, meningkatkan aliran darah agar lebih cepat penghantaran oksigen ke seluruh tubuh badan dan sebagainya. Semua ini untuk bertindak dalam menentang stress. Bayangkanlah apa akan berlaku jika kita kekurangan atau terlebihan dalam hormon ini..

BERAT BADAN

Estrogen adalah hormon yang memainkan peranan dalam perkembangan organ dan sistem reproduksi wanita. Kekurangan hormon ini mungkin akan menyebabkan insomnia, keletihan, perubahan mood yang mana akan menyebabkan kepada penurunan mahupun peningkatan berat badan.

Hot Flashes (Gegala rasa panas secara tiba-tiba)

Salah satu kesan hormon tidak balance adalah keadaan ‘hot flashes’. Hal ini terjadi kerana tubuh badan didorong untuk membebaskan haba dengan meningkatkan kadar jantung dan pembukaan pada kelenjar peluh. Apa yang mendorongnya? Mungkin hormon yang tidak seimbang, kan??

KITARAN HAID TIDAK TERATUR

Ini sememangnya akan berlaku sebagai tanda-tanda menapos. Namun jika anda berusia 40 tahun kebawah dan kitaran haid tidak teratur, ia mungkin disebabkan hormon tidak teratur. Apa yang menyebabkan kita datang haid, dinding rahim menebal, tumpahan darah, semuanya bergantung pada hormon tubuh badan. Maka ketidak seimbangan hormon sudah pasti salah satu sebab penyebab kenapa period tidak teratur.

Selain dari diatas, terdapat banyak lagi simptom ini termasuklah:

Depresi
♦️Anxiety (rasa cemas)
♦️Sukar menurutkan berat badan
♦️Cravings for sweets (Teringin nak makan makanan manis)
♦️Memory rendah
♦️Insomnia
♦️PMS
♦️Imun sistem lemah
♦️Infeksi sering berulang
♦️Senggugut
♦️Perubahan mood yang kuat
♦️Rasa nervous atau cepat marah tanpa sebab
♦️Sakit sendi yang semakin kuat

Produk SECRETS LIVING boleh membantu, PM utk penerangan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Replay

Leave a Comment