7 CARA MUDAH ATASI MASALAH SEMBELIT

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Sembelit adalah masalah yang sangat umum terjadi dan boleh menyebabkan oleh pola makan dan gaya hidup, faktor penggunaan ubat-ubatan dan komplikasi penyakit lain.

Tetapi banyak orang yang mengalami sembelit kronis yang disebut sembelit idiopatik kronis dan tidak menyadarinya. Sembelit secara umum disedari dengan intensitas buang air besar yang kurang dari 3 kali dalam seminggu. Selain itu, tanda sembelit juga menyebabkan rasa tidak selesa ketika buang air, perut kembung, dan rasa sakit ketika buang air besar akibat najis yang keras.

Sembelit selalu terjadi pada wanita dibandingkan dibandingkan dengan lelaki. Sembelit juga dapat menimbulkan kesan lain yang berpengaruh pada kualitas hidup serta kesihatan fisik dan mental seseorang sehingga memerlukan cara untuk atasi masalah sembelit yang dialami.

1.MAKAN MAKANAN YANG KAYA DENGAN SERAT

Makan makanan yang banyak mengandungi serat, terutama serat larut dapat menjadi salah satu cara atasi sembelit. Peningkatan kadar serat dianggap mampu meningkatkan jumlah dan konsistensi pergerakan usus sehingga dapat melancarkan pencernaan. Beberapa makanan yang kaya serat, antara lain oatmeal, kacang-kacangan, apel, bluberry, sayur, dan juga buah tentunya.
https://cdn.diedit.com/wp-content/uploads/2017/05/daftar-serat-makanan.jpg ( Jadual Makanan Serat Tinggi)

Selain mengonsumsi sayur dan buah yang kaya serat, makan buah plum juga dapat menjadi obat alami untuk membantu meringankan sembelit. Selain mengandung serat, plum juga mengandung sorbitol yang memiliki efek pencahar sehingga kegunaan prune mungkin lebih efektif dibandingkan serat saja.

2. SELALU BERSENAM

Salah satu cara untuk atasi masalah sembelit adalah dengan selalu bersenam atau aktif melakukan aktiviti fizikal sekurang-kurangnya tiga kali seminggu selama 30 menit atau lebih. Hal ini dapat membantu merangsang otot-otot usus untuk bekerja lebih efisen sehingga dapat meningkatkan aliran darah dan membiarkan najis keluar dengan lebih mudah.

3. BANYAKKAN MINUM AIR PUTIH

Selain mengelakkan dehidrasi, minum air yang cukup dapat membantu memenuhi keperluan cecair dalam tubuh dan mencegah sembelit. Minum air soda juga berkesan dalam melegakan simptom sembelit.

4. MINUM KOPI YANG MENGANDUNGI KAFEIN

Bagi sesetengah orang, minum kopi boleh membuat mereka kencing lebih kerap atau buang air besar. Ini disebabkan oleh rangsangan otot dalam sistem pencernaan kerana kandungan kafein dalam kopi. Di samping itu, kopi mengandungi sedikit serat larut supaya dapat membantu mencegah sembelit dengan meningkatkan keseimbangan bakteria dalam usus.

5. PERUBATAN SEMULA JADI

Salah satu perubatan semula jadi yang biasa digunakan untuk mencegah dan merawat sembelit ialah Senna. Senna boleh didapati dalam bentuk teh dan boleh dibeli tanpa memerlukan preskripsi doktor supaya ia menjadi salah satu cara semula jadi untuk mengatasi sembelit. Kandungan sennosida di Senna berfungsi untuk merengsakan lapisan usus dan memberi kesan julap. Teh senna juga dianggap teh detoks kerana ia mempunyai sifat anti-radang6. MENGAMBIL PRODUK PROBIOTIK

Produk probiotik mempunyai manfaat untuk mengelakkan sembelit kronik dan membantu mengawal ketidakseimbangan bakteria dalam usus. Di samping itu, probiotik juga boleh menghasilkan asid laktik dan asid lemak rantaian pendek supaya dapat meningkatkan pergerakan usus dan memudahkan pergerakan usus. Contoh produk probiotik untuk merawat sembelit termasuk yogurt dan kimchi.

7. ELAKKLAN MEMINUM SUSU

Keadaan intoleransi terhadap produk tenusu seperti susu lembu kadang-kadang boleh menyebabkan sembelit kerana ia mempengaruhi pergerakan usus. Pastikan anda tidak mengalami intoleransia atau elak terlebih dahulu meminum susu agar sembelit tidak menjadi lebih teruk.

Sekiranya sembelit semakin teruk, anda perlu segera berjumpa doktor. Beberapa tanda sembelit teruk, termasuk mengalami muntah-muntah dan hilang selera makan, demam dan sakit di perut bawah, pergerakan usus dan sakit perut.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Replay

Leave a Comment